Thursday, February 4, 2010

Koh Samui

Negde sam procitao "ako ste generalni direktor neke od 500 najbogatijih kompanija letovacete na koh samui-ju". Najbolje od najboljeg. Ostrvo kao uostalom i celo tajlandsko primorje su otkrili backpackeri. Vremenom, ko u Crnoj Gori, poceli su nicati petozvezdasti hoteli i , jos uvek bez dobrog prevoda, 'resort'-i. Ako hocete vilu na obali mora sa privatnim bazenom i batlerom ovo je mesto za vas. Ipak je ostalo delova ostrva koji su i dalje backpackerski i atmosfera u glavnom nije fenserajska. Vise je u fazonu mladi smo ludi smo. Izgleda da su fensici izolovani u svoje rezervate i nemesaju se sa obicnim smrtnicima.
Celo ostrvo je bukvalno okruzeno plazama i oko njih su nastajala mesta koja su dobijala imena po plazama. Sto lepsa plaza to su fensiji hoteli. Najpoznatije su Chaweng i Lamai. Mi smo se odlucili za Maenam. Ona je na severu ostrva, na 5km od Chaweng-a.
Maenam plazu vodici po pravilu ne pominju. Kazu, nije tako lepa. Ne lazu, ali treba imati u vidu referentni sistem. Na Tajlandu je i najruznija plaza verovatno lepsa od svih na kojima ste do sada bili.
Napravili smo dobitnu kombinaciju. Ultra povoljan i jos ultrije dobar smestaj na samoj plazi. Najbolji smestaj do sada. Imamo cak i bazen. Mesto je totalno mirno i cool. Na plazi nema zive duse. Totalno prija posle mesec i po jurcanja kada nam se dogadjalo da sastavimo 10ak dana uzastopnog spavanja u razlicitim krevetima.
Postoji reka koja se uliva na nasoj plazi u more. To je meni totalno neverovatno. Scena: stojite na uscu, ispred i iza vas plaza, levo more, desno reka i dzungla. Nevidjeno. Reka ima dosta kanala od kojih jedan prolazi kroz nas resort i zavrsava se na plazi 3m od mora. Opet, nevidjeno. Bukvalno 3m odvaja kanal i more. Kako se voda bas tu zaustavila ko bi ga znao.
Morali smo overiti Chaweng plazu, da vidimo sta je tu tako lepo. Iznajmili smo motorce i krenuli u istrazivanje. Samo mesto oko plaze je pravi grad, saobracaj koji ide glavnom ulicom, gomila restorana, barova klubova. Kazu da je nocni zivot vrlo dinamican. Plaza je zaista strava, dugacka i siroka sa sitnim brasnjavim peskom, ali to nije glavni hit. More je sa talasima, onim pravim okeanskim koji nastaju 50ak metara od obale i onda dugo putuju. Mislim da smo uboli jackpot. Smestaj na cool lokaciji a kupanje na najboljoj plazi.

Na ostrvu postoji gomila turistickih atrakcija sto prirodnih sto vestackih. Vodopadi, vidikovci, jahanje slonova, farma krokodila i zmija, akvarijum... Kakva god da si sorta turista nacices nesto za sebe.

No comments:

Post a Comment