Friday, January 22, 2010

Vijetnam – rat ukratko

Vrlo malo sam znao o Vijetnamskom ratu, sada ono sto znam me totalno fascinira. Totalno neverovatno sta se dogadjalo u ovom regionu.

sredina 19 veka – dolaze Francuzi i Vijetnam postaje 9njihova kolonija. Vijetnamci su i dalje imali kralja i njegova prestonica je bila Hue ali on je bio podredjen Francuzima. Njihova prestonica je bila Hanoj a valjda u neko doba i Sajgon.
2 svetski rat – Francuzi su valjda otisli. Ho Shi Min je slicno kao Tito, valjda, sproveo i komunisticku revoluciju i oslobodilacku borbu. Bilo kako bilo, bili su na strani dobrih, isterali Japance i posle rata preuzeli vlast u Vijetnamu

1945-1954 Francuzi odlucili da povrate koloniju, dobili podrsku zapadnih zemalja i poceo je prvi Indokineski rat koji su Ameri u velikoj meri finansirali.
1954 Francuzi izgubili rat i odrzana je Zenevska konferencija gde su velike sile priznale pravo Vijetnamu na nezavisnost i samoopredeljenje i bla bla truc sve sto je navedeno u povelji Ujedinjenih nacija i dogovoreno je da se za 2 godine odrze parlamentarni izbori a da dotle Vijetnam bude podeljen na severni i juzni ali ne zvanicno cisto onako...

1956-1965 Izbore je trebalo da zakaze predsednik Juznog Vijetnama koga su Ameri postavili ali to uz odobravanje Amerike, nije uradjeno jer su skontali da ce da izgube. Juznjacu pocinju da hapse i ubijaju sve one koji imaju bilo kakve veze sa komunistima, narod krece da se organizuje uz podrsku Severnog Vijetnama i krece rat. Dakle rat je sve vreme bio u Juznom Vijetnamu dok je Severni bio miran. Razlog tome je sto u narodu vlast juznog vijetnama nije imala podrsku vec je velikom vecinom bila uz “Ujka Ho”-a. Juznovijetnamska vojska je '60 bila toliko slaba da je imala kontrolu samo na teritoriji na par metara od mesta gde se trenutno nalazi :)
1965-1975 Dolaze Ameri sa vojskom u Juzni Vijetnam, severni su samo bombardovali. Senat tako odobrio. 1968 (valjda je ta godina bila) se odigrao mozda i kljucni dogadjaj. Tet ofanziva na skoro sve gradove koju je sproveo Vijet Kong (komunisti). Niko u Americi nije verovao da su oni sposobni da organizuju tako veliki napad, jer su do tada skoro iskljucivo ratovali gerilski i izbegavali velike sukobe. Ofanzivu su na kraju izgubili ali je bilo gadno i izlgeda da su tada konacno Amerikanci(gradjani) shvatili da Vijet Kong nije za salu i da nije bas sve tako svetlo kao sto se mislilo.

1975 Odlaze Ameri, porazeni. Ako sam dobro procitao, izgubili su rat u kome ni jednu jedinu bitku nisu izgubili.

Da bi se kompletno shvatilo ludilo koje je ovde vladalo do skorai idiotizam “medjunarodne zajednice” moram da opisem i dogadjaje u Kambodzi.

1975 I odavde odlaze Ameri, koji nisu bili sa vojnim jedinicama prisutni ali su podrzavali “anti komuniste”. Nije mi jos uvek najjasnije ko je ovde bio na vlasti ali svakako nisu komunisti. Sve vreme su Ameri “tajno” bombardovali delove Kambodze gde su bili komunisti. Na vlast dolaze Crveni Kmeri na celu sa Pol Pot-om. Imali su koncept da svaki Kambodzanin mora da zaboravi sve sto je nekada bilo jer je to lose i da mora da prihvati novo komunisticko drustvo u kome gradjani nisu postojali nego samo seljaci koji su raadili na polju. Tako su za par dana ispraznili sve gradove i oterali ljude na selo na prinudni rad. Pisacu kasnije detaljnije, za ovo ovde je bitno da su za 3 godine pobili 1.5milion ljudi i da su do tada bili protivnici izmedju ostalog i Amerike. Njih su podrzavali Kinezi kao i Severni Vijetnam

1978. Kambodzu zauzima Vijetnam. Kambodzanci se kurcili, napadali pogranicne delove Vijetnama, proterali ili ubili sve Vijetnamce i sve koji su imali ikakve veze sa njim (dovoljno je bilo da se zna Vijetnamski jezik), pa Vijetnam popizdeo i zauzeo Kambodzu. U Kambodzi se to danas slavi kao oslobodjenje. Nije mi najjasnije ko je nakon toga vladao u Kambodzi, valjda je od tada pa do danas Kraljevina ali pitanje je koji kralj posto su i crveni kmeri surovali sa nekim kraljem. Ludilo. Crveni kmeri i ono sto je ostalo od njih su u selima severa i sve do pre neku godinu su postojali. Valjda su 1998,1999 definitivno unisteni.

1979 Ujedinjene nacije zvanicno podrzavaju Crvene Kmere i njih priznaju za vlast u Kambodzi i Crveni Kmeri dobijaju stolicu u skupstini UN. Ameri i Kinezi podrzavaju Crvene Kmere!! Ameri dakle podrzavaju Crvene Kmere koje su bombardovali do pre koju godinu i koji su najgori od najgori komunista. Jedini koji su zaista ukinuli privatnu svojinu pa cak i novac.
1989 Vijetnam se povlaci iz Kambodze kako bi mu ukinuli medjunarodne sankcije. Dakle Vijetnamci su povrh svega posle rata imali sankcije!!! Nisam 100% siguran za ovo, negde sam citao ali jeste da je pod pritiskom medjunarodne zajednice Vijetnam se povukao
1990 UN priznaju vlast u Kambodzi koja je bila na vlasti jos od 1978 kao zvanicnu i tek onda postaju medjunarodno priznati!!!
2006 Organizuju se prva sudjenja celnicima Crvenih Kmera. Do tada su svi ziveli na slobodi, jos uvek mnogi zive slobodno, neki su vec umrli prirodnom smrcu, kao npr Pol Pot, idejni vodja. Tek su tada stvoreni politicki uslovi i medjunarodna zajednica je dala zeleno svetlo za organizovanje tribunala i poslala svoje sudije.

Oprosticete mi ako sve godine nisu najtacnije navedene, pisem iz glave ali u sustini je redosled taj i dogadjaji su ti, a sad ako sam bas omasio za koju godinu neka mi se ne uzima za zlo.

No comments:

Post a Comment