Friday, December 11, 2009

8-10 december Bangkok

Odustao sam definitivno od svakodnevnog blogovanja. Prosli put sam junacki izdrzao mesec dana i bilo mi je ok pre svega kao totalno novo iskustvo za mene. Sada vec nije novo iskustvo i nema te cari, ali cu se truditi da svakih nekoliko dana bacim nesto na papir.

Grad

Upoznali smo ga cini mi se na dosta neobican i netipican nacin. U sustini nismo nista obisli a videli smo sve. Nismo videli skoro nista od turistickih destinacija (protrcavanje kroz Patpong ne ubrajam u obilazak. Patpong – ulica sa prostitutkama i cuvenim ping pong show-om). Za takav nacin obilaska grada moram priznati da je Ana poprilicno zaduzena. Skontao sam da iako se ja tu nesto kao kurcim i putujem po neobicnim destinacijama da sam u sustini obican turista. Obilazim ono sto u vodicima pise da se treba obici, i da tako ne uradim nekako bih se osecao kao da nisam video ono najbitnije. Kako sam vec jednom bio u Bangkoku i obisao sve “bitno” sad mi je prijalo da upoznam Bangkok i iz ovog ugla. Obilazili smo manje poznate hramove, parkove, zalazili u krajeve koji su poslednjeg turistu videli 1965. Necu cu Vam reci da prvo sto smo uradili po dolasku jeste odlazak u takav jedan kraj. Tu smo naisli na neki sumanuti hram ispred koga je bilo, krdo krava ( jel se kaze krdo krava? Jato nije sigurno, toliko znam). Da li su se tu krave okupile zbog kraljevog rodjendana ili nekog drugog religijskog praznika ne znam ali svakako je zbog nekog praznika. Miris je bio ocaravajuci.
Spicili smo i kroz kinesku cetvrt koja je mnogo kineskija od bilo cega kineskog u Pekingu. Ono sto sam ocekivao da cu tamo videti video sam ovde. Gomila radnji sto u zgradama sto na ulici sto u nekim sokacima, kuva se sve i svasta (bukvalno)... Nije seljana kao u 70om bloku, imalo je sve to nekih svoj smek.
Od turistickih lokacija obisli smo plutajucu pijacu. Znate sigurno kako izgleda, na svakoj prezentaciji Bangkoka i Tajlanda se nalazi.
Grad je dosta neobican miks svega i svacega u svakom smislu. Grad velikih kontrasta Pa tako na primer u sred Patponga mozete naci na vrlo vrlo luksuzan i fensi restoran. Neverovatna scena, fensi restoran okruzen striptiz i ne samo striptiz barovima sa jedne strane sa druge nocnim bazarom. Sa jedne strane imate potpuno moderrne delove, sa oblakoderima, sa druge strane trosne kuce na vodi koje smo sto se ne raspadnu. Na ulici cete videti ili skupa nova kola ili jeftine motore, nema sredine.


Prevare iliti kako su Ana i Pele nadmudrili prevarante

Kupovina karta za voz je bila totalna ali totalna ludnica. Najpre je lik u agenciji u hostelu hteo da nam proda karte za 1600 bat-a (3200 din) iliti za 400-500 bata skuplje od redovne cene. 10% da se uzme za uslugu je ok, sve preko toga je totalno dranje. Ispred hotela stoji uvek nekoliko tuk-tukova koje je isti taj baja iz turisticke agencije preporucio da ne uzimamo jer su prevaranti. Moz' misliti a on nevinasce. Kako je z stanica blizu nekako smo odlucili da ipak njih uzmemo, znali smo vec i kako se krecu cene tuk-tukova tako da nam je to delovalo ok. Kako vozac cuo gde idemo, odma nam je objasnio da se karte ne prodaju na stanici nego u nekoj agenciiji u blizini, pokaza nam i mapu gde zaista pise “Tourist information”. Pa rekosmo, znamo koliko kostaju karte, pa nas ne mogu prevariti a ako ce nam ta agencija olaksati da ne cekamo u redu i ne pokusavamo da se sporazumevamo sa salterskim radnicima to je ok. Kad je vozac za voznju od 30 bata, uzeo 20 bata jer nisam imao sitno, skapirao sam da je prevara. U agenciji nas je docekao “fin” gospodin, pokazao prospekat sa redom voznje i cenama, koje su naravno bile vice nego na stanici ali ipak jefitnije nego u hostelu ali ne lezi vraze, kaze vikend je, guzva je, nema mesta u prvoj klasi samo druga klasa. Nismo na to naseli, zahvalili smo se na saradnji i uputili se ka z stanici. Tamo krece veliko finale, ispred stanice stoji spremna ekipa da ti uvali karte, to se odmah provali da je prevara. Ali, ispred samih saltera, bukvalno ispred samih saltera stoje uniformisani ljudi sa sve oznakama “ovlasceni od strane z stanice” i pokusavaju da ti oni prodaju karte. Bukvalno na 1m od saltera te savatavaju i pokusavaju da odvedu u kancelariju na spratu. Neverovatno. I njih smo predribrali i usli u sesnaesterac i regularno kupili karte na salteru.
To se ludilo ne zavrsava. Izlazimo sa stanice i zaustavljamo se na obliznjoj raskrsnici u pokusaju da skontamo gde se nalazimo i ono sto je bitnije gde zelimo da idemo. Prilazi nam neki simpa dekica i na odlicnom engleskom nam na mapi objasnjava gde je sta i sta se mora videti i kako u jednom hramu samo danas moze da se vidi neki specijalni buda. Inace ovde se loze na specijalne bude, pa postoji lezeci buda, zlatni buda, verovatno i cuceci.... I onda je objasnio kako se sa tuktukom koji je tu bio parkiran moze sve to obici za samo 40bata i tu sam se setio saveta iz vodica da takve preporuke odbijamo. Verovatno bi nas odveo do obliznjeg hrama do kog bi smo peske stigli za 2 min i tu ostavio.

Cene

Prava sitnica. Uveli smo pravilo da nista ne treba platiti preko 200bat-a (400din). Klopa na ulici 40ak bat-a. Klopa u prodavnici 30-40bat-a. E to je super fora, ovde postoje samo 7 eleven marketi i u svima njima moze da se kupi ili gotova hrana koja samo treba da se zagreje u mikrotalasnoj koja postoji u radnji, plus dobijes i pribor besplatno ili nudle ili virsle koje se tu spremaju. Jela za microtalasnu su uglavnom Azijska i sasvim su ok. Ukus poboljsava cena od 30ak bat-a.

Garderoba izmedju 100 i 200 bata. Od papuca preko pantalona i suknji pa do naocara i kapa. Pre toga naravno mora da padne ozbiljno dogovaranje oko cena u kome vrlo uzivam. Skontao sam da kada te nakon kupovine prodavac ne isprati sa osmehom da je to znak da si dobio nisku cenu. Sve ostalo koliko god jeftino ti nesto kupio znaci da si mogao i jeftinije da prodjes.

TukTuk sa kraja na kraj grada 100bat-150 bat-a. Zanimljvo da tuk tuk kosta skoro isto kao taksi ali je pored neobicnosti koje donosi voznja u njemu i mnogo prakticniji jer mnogo brze prolazi kroz ogromne guzve u saobracaju. Beograd je malo dete u odnosnu na guzve koje ovde vladaju.

Fast food na Tajlandski nacin

Jedna od autenticnih stvari su male improvizovane tezge za spremanje hrane koje se nalaze na trotoarima. Autenticna iz razloga sto zaista mnogo tajlandjana tu kupuje hranu. Nije to neki ostatak proslosti koji je pretvoren u turisticku atrakciju. Turisti skoro i da ne kupuju tako hranu. Moze se tu kupiti od pad thai-ja preko prepelicijih jaja pa do pravih pravcatih raznjica i to za vrlo smesne pare. Meni je sve sto sam probao vrlo ukusno. Naglasavam “meni” je vrlo ukusno. Ana po pitanju takve hrane ima dosta dilema i pitanja tipa “a kako oni peru ruke”...

Nocni zivot

Jebiga, ne znam nista o tome. Nismo bili. Po ceo dan smo nesto akcijali i uvece se smo srucimo u krevet. Mada nas je nesto drmao ili jet leg ili adrenalin pa nismo bas nesto mogli da zaspimo i sve vreme smo uzasno malo spavali ali smo pucali od snage.

1 comment: