Tuesday, December 15, 2009

12.dec Railay beach

Danas smo uspeli da istrazimo neistrazivo. Mislim da smo dobar deo poluostrva presli, uz sve jednu dukacku setnju kroz dzunglovita brda na ostrvu.

Prvi utisak o mestu je fenomenalan. Iako je polovina poluostvra ililti cetvrtostrvo :) sa srednje skupim “resort”-ima druga polovina je totalna alternativa. Rastafarijanci koji ovde zive godinama i drze lokale i bungalove, gomila planinara,... Mi smo smesteni na toj polovini ali u sasvim korektnom “resort” (koja je srpska rec za to?”). Kraj je totalno opusten i onako... opusten. 'bem ti moj srpski kad ne znam da nadjem jos neku rec koja bi opisala atmosferu ovde. Mislim da je ovde vreme stalo u doba kad je Bob Marley umro. Apsolutno su svi lokali u rasta fazonu. U jednom smo cak naleteli na balkansku muziku sto je bilo totalno neverovatn iskustvo. Neka strankinja je donela laptop i pustala svoju mjuzu, bas joj se nekako ucinilo da bi trubaci odgovarali atmosferi u lokalu.

Mesto je inace poznato po lokacijama za planinarenje. Oko nas su totalno vertikale, kazu krecnjacke (engleski limestone:), jebiga imam vodic na engleskom ) stene i ludaci se pentraju svuda okolo. Malo, malo pa naidjes na nekoga ko visi sa stene ili ce to uskoro uciniti. I to mi je nekako cool. Uvek sam planinaranje povezivao sa ladnocom, i deluje mi potpuno cool planinariti na toplom. Gledali smo kurs iz planinarenja deluje strava, kad posmatras sa zemlje. Ja ipak volim stvari da posmatram sa zemlje.

Ucinilo nam se da je obliznja plaza cool, sto se i ispostavilo tacnim, pa smo krenuli ka njoj. Do nje se stize sa nase plaze ali preko nekih stena i supljina, sto u varijanti kada se prolazi papucama nije bas jednostavno. Ali vredelo je. Plaza je totalno opustena i taj kraj ostvra je totalno backpacckerski. Smestaj je iskljucivo u sklepanim nazovi bungalovima koji su totalno cool i potpuno odgovaraju lokaciji. Onako su svi sakriveni u prasumi. Cena 300din dnevno, sa deljenim kupatilom. Ubedjujem Anu da makar jednom prenocimo tamo. Totalno je strava, mala kucica u sred prasume. Nisam siguran da i struje ima. Tu su koliko smo videli iskljucivo planinari smesteni. Taj kraj je totalno opusten, u nasem se u dobroj meri oseca klasican turizam, ovde je sve totalno drugacije. Otkrili smo da postoji i alternativni put do nase plaze. Kazu, duzi je kroz brdo ali se moze u papucama proci, ali bolje je uz obalu, Naravno, morali smo poci putem kojim se redje ide. Put je kroz totalnu prasumu, uz povremeno vrlo strme uspone i padove, ali dokazali smo da se moze preci u papucama. Bilo je zaista neverovatno, nigde nikoga, uska nazovi staza i razno rastinje oko vas. Kao da smo u sekundi na nekom totalno drugacijem mestu. Jednog trenutka si na predivnoj plazi, u drugom u sred prasume.

Ono sto je ludo je to sto to nije ni priblizno sve sto postoji. Tu je jos jedan, za nas neistrazeni deo poluostrva, gde se nalazi kazu jedna od najlepsih plaza na Tajlandu, neka smeksi laguna, brdo sa koga se vidi ceo kraj, pecine... Neverovatno mestasce. A osecaj je kao da si na ostrvu jer je jedini prilaz sa mora.

Inace sad sedim u lokalu koji vodi totalno luda zena. Tajlandjanka, u nekim 40im ili starija, koja je stalno u spidu i sve vreme nesto prica, deluje kao da je na nekim drogama, sto verovatno i jeste, vise godina ;) Uz nju je tu neki belac slicnih godina, suv kao krpa, tetoviran, sa pirsinzima. Verovatno joj je muz :) Tu su i cerke koje deluju neverovanto normalno i izvinjavaju se zbog maminog ponasanja :)

1 comment:

  1. Rezervat, al ne igra u kontekstu ;)
    Zvuci fantasticno... ja bih se verala i po tom limunokamenom krecnjaku :)

    ReplyDelete