Sunday, November 8, 2009

Nova tura nova avantura

Priprema se novi put. I dalje ostajem veran Aziji, ovaj put picim u jugoistocnu Aziju : Tajland, Laos, Vijetnam i Kambodza. Spisak nije konacan :). Plan je prezimiti u toplijim krajevima. Decembar i januar bi trebalo tamo da provedem. Dosta je bilo samovana, ovaj put imam drustvo. Idem sa bivsom drugaricom a sadasnjom devojkom Anom.
I ona planira da bloguje, ili ovde zajedno sa mnom ili posebno. Kako je ona arhitekta i neuporedivo vise naklonjena umetnosti od mene, cini mi se da ce biti zanimljivo videti dva razlicita zapazanja istog puta.

Pripreme su mnogo manje napete nego prosli put. Sad sam vec iskusan backpacker ;), nema ni priblizno te frke. Opustanju pripomaze i cinjenica da se informacije o jugoistocnoj Aziji mnogo mnogo lakse nabavljaju nego o Kini i Mongoliji. Mada, istini za volju, o Kini ima dosta informacija ali na kineskom.

Za avio prevoz tu je najpovoljniji sajt www.expedia.com. Za ovaj put su i domace agencije davale istu cenu.
Za zeleznicki prevoz neprevazidjen je www.seat61.com. Bukvalno sve informacije o zeleznicama u celom svetu. Tacne i azurne. Provereno.
Hostele rezervisem preko hostelworlda.Cene smestaja celim putem bi trebalo da su izmedju 5 i 10 eura dnevno po osobi, iliti skoro duplo jeftinije od cene kirije mog stana u Beogradu :)
Lonely planet za Mekong regiju. Provereno odlican vodic za ovakav vid putovanja. Naruceno preko neta, stigne extra brzo, za par dana.


Do sada je poznato:

0. Vakcinacija. Protiv tetanusa, hepatitisa "a" i nekog stomacnog cuda. Tablete za malariju treba nabaviti. Ludilo za malariju, nema vakcina nego tablete koje moraju da se piju svaki dan.

1. Polazak 6 decembra. Let Beograd-Moskva-Bangkok. Najjeftiniji koji sam nasao.

2. 3-4 dana u Bangkoku, hostel http://www.lubd.com/ (citaj: lub di, znaci nesto na tajlandskom)

3. Vize : Tajland, vade se u Budimpesti ili Zagrebu, sve obavlja par turistickih agencija.
Laos, Cambodia : na granici
Viejtnam: on line, ako se dolece u vijetnam, off line u ambasadama ako se drumskim putem ulazi u zemlju. Najverovatnije necemo doletati, cemo vize vaditi u Bangkoku

4. Put: Nacelno tajland 15ak dana, Bangkok pa more plaze, zezanje...
Laos, trenutno mi je ova zemlja glavni hit putovanja, trebalo bi da tu bude dosta dzunglarenja iliti obilazaka dzungli. Kazu i da imaju najbolje pivo u regionu. Obilazak Vientiane i Luang Prabanga i okoline, dakle uglavnom severni Laos.
Vijetnam, za sada je izvestno da cemo obici Hanoj i Ho Si Min (ex Sajgon), verovatno cemo spiciti necim kroz ceo vijetnam od Hanoja do Sajgona
Cambodia, Pnom Pen i nezaobilazni Angkor Wat. Odatle nazad na Tajland i povratak kuci.

5. Povratak 6. februara. Dolazak u bg 7. februara

1 comment: