Sunday, May 24, 2009

Tramvaj

Danas sam malo bolje volje, video sam tramvaj i sad mi je sve lepo :). Pravi pravcati tramvaj, koji radi i prevozi putnike. Posle tramvaja mislim da vise nema sta da se vidi u Pekingu :).



Jutros sam krenuo ka Podzemnom gradu. Mao Ce je imao fiks ideju da napravi podzemni grad da Kinezi imaju gde da pobegnu u slucaju nuklearnog napada. Pretpostavio sam da to mora da bude neko ludilo totalno ali nazalost zatvoren je. Produzio sam ka Tjenanmenu i tu naleteo na strava ulicu. Konacno nesto razlicito. Pesacka zona sa potpuno kockastim jednospratnim i dvospratnim zgradama od cigle, naravno sive boje. Tek poneka ima kineske drvene ornamente. Potpuno su pravilnih geometriskih oblika iliti kockaste. Ne mogu da provalim iz koje bi mogle biti epohe. Deluju dosta moderno ali kada se nabace kineski ornamenti deluju vrlo tradicionalno. U trenutku sam se osecao kao u nekoj ulici na divljem zapadu, samo sto kuce nisu drvene. Kroz nju prolazi tramvaj i prevozi putnike sa pocetka na kraj ulice.Preseca je, jos jedna zanimljiva ulicica. Soping zona za Kineze, iliti kao u bloku 70.

Za rucak sam konacno probao pekinsku patku. Otisao sam u restoran koji po Lonely Planet-u ima najbolju patku :), pekinsku naravno. Tu su me odusevili ovi iz LonelyPlaneta. Restoran je zavucen u nekom hutongu, jedva ga nadjoh. Rupetina totalna, ali klopa neprevazidjena. Mislim da sam se prvi put od dolaska razvalio od klope. Patka kao patka, u principu klasicno pacece pecenje. Nisam provalio da u toku pecenja dodaju bilo kakav zacin. Ono sto je cini fantasticnom je neki sos koji se dobija uz nju. Zamisli, em dobijes ogromnu patku em jos i sos pride. Kontam da smo mi debili sto ne mozemo tako da nesto brendiramo. Imamo mi pecenje ali moramo smisliti neku pricu oko njega. Npr nazovemo ga beogradsko malo prase. Smislimo razlog zbog cega mora da se sprema bas na odredjen nacin, serviramo ga sitno seckanog uz tacno odredjene zacine i tacno odredjeni nacin kako mora da se jede da bi se osetio pravi ukus beograskom malog praseta. Pekinska patka je upravo to, najobicnije, ali vrlo ukusno, pecenje koje ima svoju pricu.

Rezervisao sam hostel u UlanBator-u. UB Guest house. Ne mogu da pobegnem od Ub-a pa to ti je :) Deluje mi strava i potpuno je dzabe. Vec su me mailom kontaktirali i dogovorili smo se da me cekaju za zeleznickoj stanici, besplatno. U sredu rano ujutro krecem, u cetvrtak popodne bi trebalo da stignem tamo i onda krece rock and roll.

1 comment:

  1. Beogradsko malo prase?! Eto sta se desava kad covek ima vremena na pretek!

    ReplyDelete