Thursday, April 16, 2009

Jos mesec dana

Pripreme su uveliko u toku.  Datum polaska je odredjen: 15.maj, planirani povratak je 15.jun. Avionske karte nabavljene. Letim preko Moskve, cini mi se i dosta povoljno, 650 evra me je kostala karta Beograd-Peking, Moskva-Beograd. Zivela svetska ekonomska kriza!

Kineska viza u pasosu. Iznenadio sam se ljubaznoscu osoblja u Kineskom konzulatu. Nisam navikao. Viza je besplatna i dobija se za 5 dana. Vazi 30 dana od dana ulaska a u Kinu mogu uci do 1.jula. Pokusao sam dobiti za vise ulazaka ali daju samo za jedan.

Odlucio sam se da Mongolsku vizu vadim u Pekingu. Trebalo bi da moze za 1 dan da se izvadi.

Ruska viza zamalo da me iznenadi. Iako je pre mesec dana zvanicno objavljeno i medijski propraceno ukidanje viza za Rusiju, to jos uvek nije stupilo na snagu.  Sta reci, Srbija. Sutra idem da jurim i tu vizu.

Nabavio sam i LonelyPlanet vodice za Peking i Mongoliju. Peking sam nasao ovde u knjizari Akademija, Mongoliju sam narucio preko neta. Potpuno su sjajni. Sve informacije koje sam nalazio preko neta su u njima lepo sazete na jednom mestu.  

Grubi itinerer je napravljen. Prvih 8-9 dana sam u Pekingu. Koliko cu biti zavisi od toga kada imam voz za UlanBaator.
Nakon toga sledi Mongolija.  Mislim da ce ona biti glavni deo mog puta. Ono sto sam do sada saznao potpuno me odusevilo. Npr polovina Mongola i dalje zivi nomadski u satorima. Plan je da budem kratko u Ulanbator-u. A onda krecem u obilazak. Trenutna ideja mi je da obidjem nacionalni park Kustain ili jos neki u okolini Ulanbator-a.  Kustain je jedno od retkih mesta gde jos uvek zive divlji konji. Nakon toga palim sa Tsetserleg. On je u blizini Karakoruma, stare mongolske prestonice od koje nije ostalo nista ali je na tom mestu sagradjen manastir Erdene Zuu. Odatle bi trebalo da idem malo po satorima da zivim. Ima vise opcija, trenutno mi najprihvatljivije deluje www.gertoger.org. Druga opcija, koje je godinama bila i jedina, jeste da se iznajmi dzip i krene u obilazak. Kako idem sam to mi malo deluje heavy. Ovo sa sajta gertoger mi ipak deluje organizovanije.


Ostatak puta mi sa ozbirom na to sta se ima videti u Kini i Mongoliji ne deluje preterano zanimljiv. Plan je da budem par dana u Irkutsku, da obidjem Bajkalsko jezero. Odatle pravac Moskva pa mozda i do St Petersburga.

No comments:

Post a Comment