Monday, March 2, 2009

Pocetak priprema za put Peking - Moskva vozom

Konacno imam dovoljno vremena za jedan malo duzi put. Od raznih opcija odlucio sam da ostvarim staru zelju da putujem transibirskom zeleznicom. Odnosno ne klasicnom transibirskom, sta cu kog vraga do Vladivostoka, nego transmongolskom zeleznicom od Pekinga do Moske. Ideja je da napravim par zaustavljanja, trenutno su u opciji Peking, Ulan Bator, Irkutsk, Ekatarinburg i Moskva. A ako budem imao snage i para eventualno i do St. Petersburga bih svratio. Zasto poci od Pekinga a ne od Moskve kao sav normalan svet? Vise mi je stalo da vidim Kinu i Mongoliju pa bolje da to obavim na pocetku puta nego na kraju kad sam iscrpljen.
Naravno putujem sam. Gde naci jos nekog ludaka ko ima vremena a i para. Cenim da ce put trajati 25,26 dana.

Od viza mi je potrebna kineska i mongolska. Srecom pa su nam Rusi ukinuli vize. Kinezi su kraljevi, svima je potrebna viza, Mongoli su malo blazi pa ima 2,3 zemlje kojima ne treba viza. Kineska se vadi ovde, postoji neka poslovna mongolska koja se vadi u Mupu u Ljermontovoj ali to mi je nesto sumljivo. Ima par sajtova koji organizuju karte za transibirsku zeleznicu nude i vize (www.monkeyshrine.com). Treca opcija je da se u Pekingu izvadi, sto vise para das dobijes je pre, moze i za 1 dan.

Karte za vozove su mi heavy pitanje. Monkeyshrine nudi i karte. Deluje mi da nije skupo. Nude sve opcije samo im kazes koliko se u kom gradu zadrzavas. U suprotnom bih morao u svakom gradu da kupujem za narednu destinaciju a vozovi ne idu svaki dan tako da treba dobro isplanirati put. Neuporedivo je jefitnije putovati bez stajanja ali to nije resenje. Tako mogu 7 dana da se vozim vozom po Srbiji, dodje mu na isto.

Krecem pocetkom maja, tako da cenim da imam taman dovoljno vremena da sve organizujem.

No comments:

Post a Comment